Deprem Konulu Basın Açıklaması
Büyük can kayıplarına yol açan 06 Şubat 2023’te Kahramanmaraş Merkezli 11 İlimizi etkiyen ve sonrasında da olan deprem felaketi nedeniyle derin bir üzüntü
içerisinde olduğumuzu beyan eder depremde hayatını kaybedenlere rahmet yaralılara acil şifalar dileriz. Ülkemize ve milletimize büyük geçmiş olsun.
Depremler her zaman ani ve öngörülemeyen doğal felaketlerdir. Ülkemiz maalesef bir deprem hattında yer almakta ve sürekli deprem riski altında yaşamaktadır. Deprem bizim için bir ihtimal değil, hazırlıklı olunduğu takdirde yıkıcı etkileri yok edilebilecek doğal bir gerçektir.
Site yönetimleri ve şirketleri, depreme hazırlıklı yasam alanları oluşturmak konusunda gerekli adımları atması ve sakinlerine rehberlik etmesi gerekmektedir.
Site içerisindeki binaların depreme dayanıklılığının alanında uzman yapı denetim şirketlerine denetletilmesi, dayanıksız binaların yeniden tasarlanarak güçlendirilmesi, deprem esnasında site sakinlerine davranış hazırlık eğitimlerinin verilmesi, deprem sonrasında muhtemel olumsuz sonuçlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği ve sağlık, gıda ve barınma gibi temel ihtiyaçların nasıl sürdürülebileceği konusunda planların oluşturulması gibi temel adımlar site yönetimi tarafından atılmaktadır.
Bu konuda ilerleme sağlanabilmesi ise kat mülkiyeti kanunu ve sair mevzuat çerçevesinde, site yönetiminin girişimi ve malikler ile sakinlerin ortak iradesi ile mümkün olabilmektedir.
Diğer yandan depremin muhtemel olumsuz sonuçları karşısında sakinlerin maddi ve manevi haklarının neler olduğu, bu hakların hangi kanunlar ve usul dairesinde kullanılabileceği de bu gerçeğin aydınlatılması gereken önemli bir kısmıdır.
Bu süreçte site yönetimlerinin üzerine düşen görevleri zaman geçirmeden yapmaları gerektiği gibi ivedi olarak; Konutlarda “aile bildirim” formlarının tüm fertler adına doldurularak yönetime teslim edilmesi önemli bir konudur. Bu şekilde acil durumlarda kurtarılacak engelli, yaşlı, çocuk gibi kişilerin belirlenmesi ve binada bulunan kişilerin kimlik tespiti kolaylaşır. Bina girişlerinde (konut, iş yeri, etmeksizin tüm binalarda) acil durum planlarının görünür olan bir duvara asılması ve yaşayan herkesi bilgilendirilmesi de mecburidir.
Felaketler yaşanmadan bilinçlendirme yapılması gerektiği gibi belirlenecek dönemlerde tatbikatlar yapılmalıdır. Ebeveynler evde yokken de tatbikatlara devam edilmelidir. Binalarda toplanma alanları belirlenmeli ve bu bölgeler imza karşılığı herkese tebliğ edilmelidir. Tesislerdeki uygun alanlara dayanıklı acil durum konteynerleri koyularak kişi sayısına göre; jeneratör, delici ve kırıcı alet, seyyar aydınlatma, kablo, el feneri, megafon, ilk yardım çantası, su, konserve gibi malzemeler temin edilmeli, bu ürünlerin tarihi ve durumu kontrol altında tutulmalıdır.
En önemlisi ise site yönetimlerin ana taşınmazlara zarar verecek tadilatlardan kaçınmalı ve bununda da malikleri bilinçlendirmeleri gerekmektedir.
Yahya SAĞIR
YGBS Yönetim Kurulu Başkanı